Duurzame inzetbaarheid werknemers

Grond- en rioleringswerk is vaak fysiek zwaar werk dat bij werknemers op den duur in meer of mindere mate zijn tol eist. Met de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is het voor mensen in deze branche niet eenvoudiger geworden om tot die tijd aan het werk te blijven. Sturm BV is daarom een onderzoekstraject gestart naar duurzame inzet van medewerkers. 

Onderzoeksopdracht
De 22-jarige Bart Koopman is als calculator sinds twee jaar in vaste dienst bij Sturm BV. Gelijktijdig volgt hij een studie civiele techniek aan de HTS in Arnhem, waarbij hij één dag per week naar school gaat. In dat kader werkt hij aan een onderzoeksopdracht naar besparingen in het rioleringswerk voor een bedrag van 20.000 euro op jaarbasis. Besparingen die vooral gezocht moeten worden in de duurzame inzet van personeel en die prima passen in de zoektocht van Sturm hoe medewerkers praktisch inzetbaar blijven tot hun pensioen.

Met laarzen in de prut
Bart is enthousiast over zijn studie en blij dat zijn studieopdracht zo goed past in het beleid van zijn werkgever. Hij heeft zich de afgelopen tijd vol overgave gestort op zijn opdracht door daadwerkelijk in het rioleringswerk mee te lopen. “Door zelf ook met mijn laarzen in de prut te staan, ondervind ik waar rioleringswerkers tegenaan lopen. Daarbij zie ik dat veel werknemers hun lichaam niet altijd verstandig belasten. In het begin hebben ze daar geen erg in, maar later breekt hen dat op. Als mensen uitvallen is dat in de eerste plaats erg vervelend voor henzelf maar het brengt voor de werkgever ook extra kosten met zich mee. De loonkosten lopen gewoon door voor een maximum periode van twee jaar en de werkgever is bovendien verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer. Ook moet de werkgever voor vervanging zorgen.” 

Verantwoorde fysieke belasting
“Als personeelsuitval kan worden beperkt en eventuele terugkeer kan worden bespoedigd, scheelt dat veel in kosten”, gaat Bart verder. “In de eerste plaats kijk ik in mijn onderzoek hoe werknemers bewust kunnen worden én blijven van een verantwoorde fysieke belasting, waarmee ze in principe hun hele werkzame leven actief kunnen blijven. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen. En verder kijk ik naar de revalidatietrajecten, hoe die kunnen worden verkort met een actieve en effectieve aanpak. Er zou per werknemer een persoonlijke aanpak moeten komen, waarmee terugkeer gemakkelijker wordt. Structurele aandacht en goede begeleiding vormen daarbij de kern.”