Marinapark Volendam zoekt het hogerop met Sturm

In weer en wind vervingen ‘onze jongens’ de afgelopen weken de rioolaansluitingen van 218 vakantiewoningen op Roompot Marinapark Volendam. De in traditioneel Volendamse stijl gebouwde accommodaties torenen hoog boven de dijk uit wanneer je het wereldberoemde dorp nadert. De huisjes bleken letterlijk steeds ‘hoger’ te worden, aangezien de grond op het recreatiepark sinds de aanleg in 2006 fors is gezakt. 

Sturm verving de riolen rondom de woningen, bracht het grondwerk weer op het juiste peil, verzorgde de herbestrating en nam diverse maatregelen om de grond van het vakantiepark weer toekomstbestendig te maken. Met uitzicht op een jachthaven konden we het qua werklocatie slechter treffen, maar het project stond onder behoorlijke tijdsdruk. Een korte periode waren de woningen vanwege onze werkzaameden niet beschikbaar voor bezoekers, maar we zorgden voor een tijdige afronding. De aanvang van het gehele werk begon al in september 2018 en naar verwachting ronden wij in april 2019 onze werkzaamheden af. 

Sturm biedt oplossingen voor zachte grond 
De grond waarop de accommodaties gebouwd zijn, ligt pal aan het Markermeer en was in een zwartwit verleden zelfs onderdeel van de vroegere Zuiderzee. Het is dan ook niet verrassend dat de grond onderhevig is aan enige zetting. Sturm dacht met de opdrachtgever mee over te nemen maatregelen tegen de gevolgen van deze zetting. 

Expansiestukken maken riolering flexibel
Om de kans op toekomstige scheuren of breuken aan rioolaansluitingen zo lang mogelijk uit te stellen, hebben we op strategische plekken in het nieuwe leidingwerk flexibele expansiestukken aangebracht. Deze expansiestukken bieden circa 35 centimeter speling, een ideale rek die toekomstige drukverhoging op het riool zal voorkomen. 

Gronddoek houdt zand waar het hoort
Met spijkerharingen bevestigden we gronddoek rondom de woningen zodat grondwerk geen schijn van kans heeft wanneer het wil wegzakken onder de fundering. Het gronddoek ‘hangt’ als het ware circa 100 cm verticaal naar beneden, waarna het ongeveer 100 cm meter horizontaal in het grondwerk ligt.

Flugsand verlicht de druk
Ter afdekking van de nieuwe riolen gebruikten we zogenoemd Flugsand. Deze speciale zandsoort is in gewicht aanzienlijk lichter dan ‘normaal’ zand, waardoor de bovendruk op de constructies aanzienlijk wordt verminderd. Daarnaast hebben we waar mogelijk rondom de woningen een schelpendek aangebracht. Schelpen zijn niet alleen een lichtere belasting voor de rioleringen maar zorgen bovendien voor een meer geleidelijke en natuurlijke opname van regenwater in de grond. Zo wordt de kans op plaatselijke verzakkingen langs muren kleiner.

Roompot Vakanties
Marinapark Volendam is onderdeel van Roompot Vakanties, een keten van vakantieparken in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Denemarken. Roompot was oorspronkelijk een Zeeuws bedrijf, maar werd in 2016 eigendom van de Franse investeringsmaatschappij PAI Partners. Marinapark Volendam is in 2007 geopend en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers.