| Een verhaal van

Samen kennis delen levert forse tijdwinst op bij project Silva

Schalkwijk in Haarlem verandert enorm. Het gebied, met op dit moment vooral grote kantoorpanden, ondergaat een complete metamorfose. Sturm draagt er met trots aan bij om Schalkwijk te vernieuwen tot een aantrekkelijke plek om te wonen. Voor onze klant Smit’s Bouwbedrijf werken we hard aan de realisatie van appartementengebouw Silva, een wooncomplex dat 131 huurwoningen en een ondergrondse parkeergarage krijgt. Voor de parkeerkelder graven we de bodem voor zo'n 13.200 m3 uit, een flink gat. Smit’s Bouwbedrijf ging met Sturm de samenwerking aan met de insteek het grondwerk en de realisatie van de poeren en keldervloer in zeer korte tijd uit te voeren. Die doelstelling vroeg bij dit project om een onorthodoxe aanpak.

Niet onderkant vloer, maar onderkant poer
Een parkeerkelder graven we normaliter tot onderkant keldervloer en daarna separaat de poeren, balken, putten, etc. Bij project Silva is er sprake van een hoog aantal grote poeren, er moet veel worden uitgegraven. Voor een optimale invulling van het grondwerk in relatie tot het betonwerk besluit Sturm, in zeer nauw en intensief overleg met SBB, om te graven tot onderkant poer en niet tot onderkant vloer. Deze methode zorgt voor een versnelling van het betonwerk maar geeft Sturm een enorme uitdaging in het logistieke proces van grondstromen binnen de bouwput waarbij we alleen overtollige grondstromen afvoeren en het benodigde zand voor het aanvullen van de poeren behouden. Deze aanpak slaagt alleen bij een goede samenwerking en als je elkaars kennis deelt.

"We mogen zeggen, de samenwerking gaat uitstekend!"
Eric de Haan (hoofduitvoerder bij SBB) is tot dusver zeer tevreden over de samenwerking tussen Smit’s Bouwbedrijf en Sturm: “We houden vinger aan de pols; meerdere keren per week overleggen we en horen we van elkaar hoe het gaat. Bij enige afwijking zijn we alert en nemen we direct maatregelen. We mogen zeggen: de samenwerking gaat uitstekend!” 

Schalkwijk, straks een levendig en multifunctioneel stadshart
Centrum Schalkwijk, gebouwd in de jaren zeventig van de 20e eeuw, wordt de komende jaren vernieuwd. De gemeente werkt samen met ontwikkelaars, aannemers en de vereniging van eigenaren aan het toevoegen van andere functies als wonen, werken en uitgaan. Naast extra woningen komen er ook een bioscoop en horecagelegenheden bij. De buitenruimte wordt aangepakt en krijgt een spectaculaire make-over. Schalkwijk krijgt met deze ontwikkelingen een levendig multifunctioneel stadshart. 

Meer over project Silva
 

Jelle	van Hage Jelle van Hage
Uitvoerder & Kennismaker bij Sturm