| Een verhaal van

Sturm creëert groen en klimaatadaptief bedrijfsterrein in Diemen

Klimaatverandering, hot topic de laatste tijd. In Nederland lijken regenbuien steeds zwaarder te worden en winden heviger. Gemeentes stimuleren bouwbedrijven daarom om klimaatadaptief te gaan bouwen om wateroverlast en hittestress te voorkomen, maar ook om langdurige droogte en bodemdaling te verminderen. Vanuit die gedachte besteden bedrijven meer aandacht aan de klimaatadaptiviteit van hun buitenterrein. Op dit moment pakt Sturm het buitenterrein grondig aan van een kantoorgebouw in Diemen. 

We voeren voorbereidend grondwerk uit voor het straatwerk en voor de plaatsing van de openbare verlichting, we pakken waar nodig de riolering aan en verzorgen daarnaast het complete straatwerk. Dat doen we in opdracht van en in fijne, professionele samenwerking met onze klant DonkerGroen.

Waterpasserende groenbestrating
Sturm’s zusterbedrijf De Jong zorgt voor de aanleg van de nieuwe bestrating. Voor een groot deel van het buitenterrein is in het ontwerp van Donker Design gekozen voor waterpasserende groenbestrating, namelijk de Hydro Lineo van Struyk Verwo Infra. Door groene erfverharding toe te passen, wordt straks niet alleen het regenwater beter opgenomen, maar bieden we de medewerkers van het kantoorpand tevens een groen en aangenaam buitenverblijf. Bovendien verkoelt gras (beplanting in het algemeen) de lucht op hete dagen. 

Ondergrondse parkeergarage voegt interessante uitdaging toe
Het kantoorgebouw heeft een oppervlakte van zo’n 2.200 m2 en biedt ondergronds ruimte aan 63 parkeerplaatsen. De aanwezigheid van de ondergrondse parkeergarage maakt de ruimte rondom het pand ongeschikt voor zwaar materieel. Sturm voerde daarom alle grondwerkzaamheden uit met licht materieel. Daarnaast ligt de bovenkant van het parkeerdek vrij dicht aan de oppervlakte, op bepaalde plaatsen bood de grond zeer geringe diepte. Dit bemoeilijkte de plaatsing van de openbare verlichting. De grond bleek te ondiep om de lichtmasten stabiel en veilig te kunnen plaatsen. Deze uitdaging losten we op door betonnen platen in de grond te plaatsen waaraan de installateur de lichtmasten kon bevestigen. Zo creëerden we toch op de juiste plaatsen een lichtpunt die een fijne en veilige openbare verlichting bevorderen op het bedrijfsterrein. 
 

ing. V.R.C. (Vincent) van Vliet ing. V.R.C. (Vincent) van Vliet
Projectleider & Kennismaker bij Sturm