| Een verhaal van

Een vleugje techniek voor leerlingen groep 7 tijdens online Sturm workshop PET Zaanstad

Leerlingen van groepen 7 kunnen dit jaar helaas niet ‘live’ meedoen aan de verschillende workshops van PET Zaanstad, maar gelukkig zijn er online oplossingen voor gevonden. Op dinsdag 16 maart bieden diverse bedrijven die actief zijn in de technische sector online workshops aan waarmee de kinderen spelenderwijs in aanraking komen met aspecten van techniek. Sturm is al enige jaren enthousiaste promotor van en aanwezige op het PETZ event en hoopt ook deze online editie de leerlingen te enthousiasmeren voor het mooie vak dat wij dagelijks uitoefenen.

“Een mooie uitdaging om alsnog dicht bij de leerlingen te komen.”
Dat de workshop dit keer een online karakter heeft, zorgt ongetwijfeld voor een extra uitdaging. Dani Bakkum (Tekenaar/Landmeter bij Sturm): “Het is lastig om zonder interactie van de leerlingen een workshop te geven. Maar daar zullen meer mensen last van hebben in deze tijd. Ik denk dat dit een hele mooie manier is om alsnog dicht bij de leerlingen te kunnen komen.”

Wat gaan de leerlingen doen als ze kiezen voor een workshop van Sturm?
Dani: “De leerlingen krijgen van ons instructies om een brug te bouwen van papier. Door slim om te gaan met de krachten die op het papier komen (bij gebruik van speelgoed autootjes) kunnen zij ervoor zorgen dat de brug niet instort. Wij maken een filmpje waarin we het voordoen, hierna kunnen ze zelf aan de slag met het bouwen van hun eigen brug. Uiteindelijk is het natuurlijk leuk om te kijken wie de sterkste brug heeft gebouwd.”

Meer techniek in het basisonderwijs
In 2013 maakten deelnemende partijen aan het Nationaal Techniekpact afspraken om de instroom van leerlingen naar technische beroepen te vergroten. Daarvoor werden drie actielijnen afgesproken: KIEZEN voor techniek, LEREN in de techniek en WERKEN in de techniek. PET-events vallen in de eerst genoemde actielijn, en hebben als doel een zo jong mogelijke jeugd op een vrije, ongedwongen en positieve manier kennis te laten maken met alle facetten van techniek. Tegelijkertijd zijn de bijeenkomsten bedoeld om leerkrachten te inspireren en te enthousiasmeren voor techniekles in de klas. 

Dani Bakkum Dani Bakkum
Tekenaar/Landmeter & Kennismaker bij Sturm