| Een verhaal van

Voor De 3 Heren gaat Sturm zwaar de bodem in

Krachten nemen toe wanneer je deze bundelt. Dat is bij woningbouwproject De 3 Heren zonder meer van toepassing. Verschillende Sturm-disciplines komen aan bod en mooier nog: we werken er zij aan zij met zusterbedrijf Markus. De 3 Heren bestaat uit 12 luxe appartementen en 4 penthouses, verdeeld over twee urban villa’s, en wordt gebouwd op een voormalig fabrieksterrein in Landsmeer. Sturm maakt de grond bouwrijp, waarvan een grondige bodemsanering onderdeel is. Binnenkort wordt gestart met bouwen. Vervolgens, (verwacht) eind 2023, maakt Sturm het terrein woonrijp. 

Ruime ervaring met binnenstedelijke projecten brengen we mee naar de bouwplaats. En dat is nodig. De 3 Heren is direct gelegen aan het dorpshart van Landsmeer. Veel ruimte voor transport en zware machines is er niet. En er is extra aandacht voor het naastgelegen kinderdagverblijf. 

De 3 Heren verrijst op historische grond, op de plek waar ooit de eierveilingen van Landsmeer werden gehouden. Na de Tweede Wereldoorlog startte verzetsstrijder Wim van Acker (1921-1991) hier een industriële metaalwerkplaats. Hij fabriceerde er onder andere vliegtuigonderdelen, lichtmasten en monumentale kunstwerken. Zijn dochter zocht naar een nieuwe bestemming voor het ‘Van Acker-terrein’. Dat werd De 3 Heren.

‘Even' bouwrijpmaken, die vlieger gaat niet op. Zeker niet op deze locatie. In het vervallen metaalbedrijf van de Van Acker’s gebruikten ze namelijk de zwaarste staal zetmachine van Europa. Om een dergelijk zware machine te kunnen plaatsen, zijn op deze plek diepe werkputten en betonnen fundaties aangebracht tot wel 4 meter diep in de bodem. Voor de nieuwbouw van De 3 Heren moest deze fundering worden verwijderd, om plaats te maken voor nieuwe heipalen. 

Alle kennis en kunde van onze zusterbedrijf Markus was nodig om de betonnen delen te slopen en af te voeren. We gebruikten trillingsmonitoring om gedurende het sloopwerk en de ontgraving de effecten van onze werkzaamheden te controleren, en zo mogelijk bij te sturen om schade aan omliggende woningen te voorkomen. Maar eerst moest de fabriek om. 

Het is een eerste samenwerking tussen Sturm en Hegeman Bouw & Ontwikkeling. Hegeman is vooral actief in het oosten van het land en zocht een betrouwbare civiele partij, gevestigd in omgeving Amsterdam. Naamsbekendheid en een uitgebreid netwerk bracht Sturm ten slotte aan tafel bij Hegeman. Met succes! En wat ons betreft is dit project een goed startpunt voor een duurzame samenwerking! 
 

drs. ing. Niels Buijs drs. ing. Niels Buijs
Projectleider & Kennismaker bij Sturm